Egy kilóra egy lóerő – képtelenség?

2015.05.06. 16:40

Ha nem köti őket a spórolási kényszer, az autótervezők igazi csodákra képesek. Itt a bizonyíték: a jórészt átlagautókat farigcsáló Peugeot tervezők szuperbrutál versenygépet készítettek a Gran Turismo 6 konzol-játék következő frissítése számára.

A Vision Gran Turismo fantasztikusan néz ki: egy alig több, mint egy méter magas, futurisztikus formavilágú higanyszínű középmotoros gép, amelyen jóformán csak a jelvényei révén emlékeztet a Peugeot más járműveire, félelmetes képességekkel rendelkezne, ha valódi volna. A hajtáslánc a gyári specifikáció szerint egy 3,2 literes V6-os, két turbós beniznmotorból áll, amely 875 lóerős, és mind a négy kereket hajtja. Ugyanakkor a jármű tömege is csupán 875 kilogramm, azaz egy kilót egy egész lóerő mozgat – ilyen autót eddig elég kevesen készítettek. Ennek megfelelő a játékban megjelenő dinamikája is: ha csak virtuálisan is, de 1,73 másodperc kell, hogy az oroszlános sportautó elérje a 100 km/h-t.

A Peugeot persze a valóságban is építhetne ilyen autót – a cég Le Mans-i versenyautóját tervező szakembereknek nyilván nem okozna gondot a kivitelezés – de így sokkal olcsóbb, hogy csak a virtuális modellt kell elkészíteni, és mindenképp sokkal hatékonyabb. Végül is a játékkonzolt nyomogató fiatalok nem feltétlen tudják majd, hogy ez csak a Peugeot tervezők nedves álma, és nem valóság – így aztán könnyebben látják majd bele álmaik autóját egy-két évtized múlva egy közönséges tucatmodellbe is.