Szemmel irányíthatjuk az ablaktörlőt

2015.05.09. 13:01

Esős időben természetes dolog, ha az autó első ablaktörlőjét a nekünk megfelelő sebességgel, de lényegében folyamatosan járatjuk. A hátsóval azonban egy kicsit másabb a helyzet: rendszerint kevesebb törlés szükséges, lassabban válnak zavaróvá az esőcseppek.

A Jaguarnál éppen ezért új megoldást kerestek, és azt próbálták elérni, hogy a hátsó szélvédő mindig akkor tisztuljon meg, amikor éppen a mögöttes forgalmat figyeljük. A brit márka mérnökei által kifejlesztett rendszer figyeli a vezető fej- és szemmozgását, így amikor az a belső tükörbe néz, akkor töröl egyet a hátsó ablaktörlő.

Persze amíg ezt nem látjuk működés közben, megkérdőjelezhető a hatékonyság. Szerencsésebb lenne ugyanis, ha a sofőr már a megtisztított hátsó ablakon nézhetne ki, mire a tekintete odaér a tükörhöz, nem pedig akkor kezdene törölni a rendszer. Azt egyébként egyelőre nem tudni, hogy mikor juthat el a sorozatgyártásig a Jaguar megoldása, ahogy azt sem közölték még, hogy mely modellek kapnák meg azt.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.