12,5 milliárddal többet várnak az autópályadíjakból jövőre

2015.05.21. 12:37

Az idénre tervezettnél harmadával több bevételt vár az autópályamatricákból jövőre az állam – írja a Napi.hu. A plusz 12,5 milliárd forint már ott van a költségvetés tervezetében, de az NFM nem beszél áremelésről.

A Napi.hu cikke szerint az idei nettó 34,5 milliárd forint után 2016-ra nettó 47 milliárd forintos autópályamatrica-bevétel tűnt fel a költségvetés tervezetében. Az útdíjszervezés körül az elmúlt fél évben tapaszt káosz után nem alaptalan a félelme annak, aki áremelést sejt a számok láttán, de egyelőre úgy tűnik, a tervezet igazodik a realitásokhoz. Az idénre tervezett 34,5 milliárdot még 2014 decemberi átszervezés előtt kalkulálták a költségvetésbe, a díjköteles útszakaszok bővítése azonban lényegesen megnövelte az útdíjakból származó bevételeket.

Az NFM válaszaiból az derült ki, hogy a jövő évi terveket az idei első négyhavi tényadatok alapján készítették el. Januártól májusig az idénre tervezett bevétel közel kétharmada már befolyt. A január tradicionálisan kimagaslóan erős, de az idei nagyon jó kezdés mögött a naptári évre érvényes új megyei matricák lehetnek. Januárban több, mint 15 milliárd forint jött be az autósoktól, míg a következő hónapok 3,5-4,8 milliárd forint között hoztak. Az évből még hátra vannak a nyaralók miatt mindig erős nyári hónapok, ezért idén sikerül magasan túlteljesíteni a tervezetet. Így várhatóan nem merül majd fel, hogy áremeléssel hozzák be jövőre azt a 12,5 milliárdos különbözetet, de ezzel kapcsolatos konkrétumokról nem beszélt a minisztérium.

Milyen matricát vesznek az autósok?

A tavaly év végén rohamtempóban kialakított, kezdeti hibákkal teli új rendszer alapjaiban változtatott az autópályamatrica-vásárlási szokásokon. A korábban nem létezett megyei matricából 1,1 millió fogyott eddig, ami 5,7 milliárd forintot tesz ki az idei bevételekből. Az összes megyei matrica több mint felét Pest megyére vették, ami nagyban köszönhető annak, hogy a városi közlekedés szerves része, az M0-s körgyűrű több szakasza is díjköteles lett.

A díjköteles útszakaszok bővítése lehet az oka, hogy éves matricából huszonöt százalékkal többet, 283 ezret adtak el eddig, a havi matricák népszerűsége pedig harmadával, 456 ezerre esett. Csökkent a heti/tíznapos matricákra is az igény: az eddigi 2,49 millió darabos értékesítés három százalékos visszaesést jelent tavalyhoz képest.