Mesterséges benzint készített az Audi

2015.05.22. 15:42

Nem először hallunk az Audi mesterséges üzemanyagairól: nemrég gázolajat szintetizáltak kőolaj felhasználása nélkül, amelyet e-dieselnek hívnak, most pedig sikerült ugyanez a manőver benzinnel is.

Tömeges gyártásról persze nincs szó, de nagy előrelépésnek számít, hogy kőolaj helyett a levegő szén-dioxidjából és vízből állíthatták elő a benzint, amely, mivel egyetlen vegyületet tartalmaz, kivételesen tisztán ég. A tiszta izo-oktán ráadásul 100-as oktánszámú, és persze a kőolajból finomított benzinnel szemben sem kén, sem aromás szén-hidrogének nincsenek benne, azaz még tisztábban is ég. A lényeg persze az, hogy tiszta napenergiából, a levegő szén-dioxid-tartalmának csökkentésével állítható elő benzin, így, ha aztán el is égetik, nem növeli a körforgásban részt vevő szén mennyiségét, azaz nem fokozza az üvegház-hatást, és ezzel a globális felmelegedést.

Bár a szintetikus benzin előállítása hatalmas eredmény, az az érzésünk, hogy gyakorlati jelentősége rövid távon aligha lesz – addig biztosan nem, amíg a kőolajból benzint lepárolni olcsóbb lesz, mint a szintetikus benzin előállítása. Márpedig egyelőre ez a helyzet.