Ez volna az Alfa Romeo nagy dobása?

2015.06.12. 11:50

Heteken belül bemutatkozik a Tipo 952 kódú új Alfa Romeo nagykocsi, de még mindig viszonylag keveset tudunk róla. Erről a képről azonban, amely valószínűleg az egyik prototípusról készült, sok minden kiderül – egyebek közt az is, hogy a hátsókerék-hajtású modell nem csak műszaki alapjaiban emlékeztet a Maserati Ghiblire.

Annak ellenére, hogy állítólag már a hóap végén megtartják a Giuliaként emlegetett Alfa Romeo világpremierjét, még mindig elég keveset tudni róla. Azt már korábban elkottyantották a gyáriak, hogy a típus a Maserati Ghibli rövidített padlólemezére épül, és ennek megfelelően hátsókerék-hajtású lesz, de most először látunk valamit, amiről hihető, hogy hamarosan Alfa Romeo néven mutatkozik be. A forma egyébként meglepően hasonlít a Maserati négyajtós modelljeiére: a tetővonal és a masszív hátsó sárvédő-domborítások is hasonló, ugyanakkor ez a gép egyértelműen rövidebb. A hasonlóság azonban nem feltétlenül probléma, hisz a Ghibli elegáns autó, és most az Alfa sem nyúlhat mellé a formatervvel.

Úgy tudjuk, benzinmotorból rögtön háromfélével mutatkozik be a típus, egy 1,8 literes, 240 lóerős szimpla turbós négyhengeressel, ugyanennek a blokknak a dupla turbós, 300 lóerős változatával, illetve a Maseratikból már ismert 3 literes, 410 lóerős biturbó V6-ossal. Emellett valószínűleg többféle Fiat dízelmotorral is elérhető lesz a típus.

A premier kitűzött dátuma június 24., így legkésőbb akkor kiderül, hogy milyen lesz az első olyan Alfa, amelynek komolyabb esélye lehet a német prémium-márkák kisebb modelljei – például a 3-as BMW vagy a Mercedes C osztály – ellen. A típuson egyébként nagyon sok múlik, hisz az Alfa Romeo eladásai jelenleg soha nem látott mélységekben járnak, és ahhoz, hogy ezen változtassanak, legalább olyan sikeres autókra lenne szükség, amilyen a 156-os volt pályafutása első felében.