Tovább csúszik a legkisebb Tesla bemutatása

2015.06.23. 11:25

A Model S ugyan meglehetősen sikeres – a Tesla divathullámot teremtett, majd ügyesen egyensúlyozva felült a tetejére – de az olcsóbb Model 3 fejlesztésével nincs minden rendben. A típus, amelyet eredetileg 2016 márciusára ígértek, még 2017 végére sem készül el, ahogy az első csúszás után tervezték.

Az új időpont 2018, és ez az információ hivatalosnak tekinthető, hisz a Tesla műszaki igazgatójától és társalapítójától, J.B. Straubeltől származik. Egy ilyen, olcsóbb modell bemutatása persze komoly kihívás, különösen egy olyan kis vállalatnak, mint a Tesla: itt sokkal többet számít, hogy elég gazdaságos legyen a gyártás, mint az eddigi, drágább típusoknál, hisz az alacsonyabb ár miatt itt eleve sokkal kevesebb haszon marad autónként, mint a prémium-árazású Model S vagy Roadster esetén. Ráadásul szintén Staubel szerint a típust kétféle karosszériával tervezik piacra dobni: lenne belőle szabadidő-autó jellegű változat, és egy nagyjából 3-as BMW méretű szedán is.

A bemutató halogatása persze még a legjobb megoldás, ha a fejlesztés nem folyik elég gyorsan, hisz félkész terméket ostobaság volna a piacra vinni. Azzal nyilván a Teslánál is tisztában vannak, hogy a vásárlók bizalmát csak egyszer lehet eljátszani. Ugyanakkor valós veszély, hogy a konkurencia lecsap a lehetőségre: így, mire a Model 3 piacra kerül, jó eséllyel ott lesz a Chevrolet Bolt és a második generációs Nissan Leaf is, és ezek a modellek könnyen alááshatják a Tesla terveit, amelyek szerint 2020-ra már évi félmillió villanyautót adnának el.