Ausztriába költözhet az 5-ös BMW gyártása

2015.07.14. 17:04

Egyelőre csak pletyka, de annak elég valószínű, hogy a BMW mintegy 50-70 ezer 5-ös sorozatú autót készíttetne bérmunkában Grazban, a Magna Steyr gyárában. Az elsőre értelmetlennek tűnő ötlet végül is a legolcsóbb megoldás lehet egy kellemetlen problémára.

A gond az, hogy a BMW és a Magna Steyr között érvényes szerződés van ilyen mennyirségű Mini Paceman és Countryman legyártására, de az év végén az előbbi modell utód nélkül tűnik el a Mini kínálatából, az utóbbit pedig leváltják egy másik típussal. A Paceman megszüntetése viszont váratlan lépés volt – a BMW korábban nem így tervezte, de a típus egyszerűen nem fogy eléggé – ezért a Magna Steyrt vagy ki kellene vásárolni a szerződésből, vagy fel kell tölteni az így megüresedő kapacitást.

Az 5-ös sorozat kézenfekvő választás, hisz a BMW második legkelendőbb típusa – csak tavaly 373 ezer példány készült – és készül belőle összkerék-hajtású változat, ami amúgy is a Magna Steyr egyik specialitása. A gyártás eddig kizárólag Dingolfingban zajlott, Dél-Németországban, de nem lehet gond úgy szervezni a gyártást, hogy az osztrák üzemnek is jusson munka.

A Magna Steyr egyike az utolsó nagy bérgyártóknak, miután a Matra, a Bertone, a Karmann, az Heuliez, a Valmet és több kisebb cég is elvesztette megrendeléseit, és tönkrement, felvásárolták vagy épp csak vegetál. A kanadai tulajdonú osztrák üzemnek egyelőre még akad munkája, a Miniken kívül itt készül a Mercedes G osztály, és egyelőre a Peugeot RCZ is, bár ez utóbbi várhatóan utód nélkül tűnik majd el.