Nokiával navigálnak a németek

2015.07.23. 17:25

A Nokia navigációs megoldásait alkalmazná a jövőben az Audi, a BMW és a Daimler. Ebből egészen elképesztő összeg, összesen 2,5 milliárd euró folyna be a céghez, azonban az üzletet még nem véglegesítették.

A megállapodás nemcsak magáról a navigációról és a szükséges térképekről szólna, hanem felhő alapú szolgáltatásokról is. Persze a nagyobb részt a 196 országot tartalmazó térképrendszer adná, amely akár 10-20 centiméteres pontossággal működik. Az adatokat a Google Street View autóihoz hasonló technológiával gyűjtik.

Ogi Redzic, a Nokia vonatkozó divíziójának alelnöke úgy véli, ez a megoldás komoly szerepet játszhat az automatizált járművek fejlesztésében, az autonóm közlekedésre alkalmas autók fejlesztésében is. Az ilyen pontossággal működő rendszerek segítségével ugyanis sokkal jobban, könnyebben manőverezhetnek az erre tervezett járművek.

A Nokia egyébként 2008-ban 8,1 milliárd dollárért vásárolta fel a Navteqet, hogy elkezdhesse építgetni saját térképkészítő részlegét. Ehhez képest a német prémiumgyártóktól kért 2,5 milliárd nem is számít igazán soknak. A hírek szerint a megállapodást napokon belül hivatalosan is megköthetik.