Már készül az új utcai McLaren

2015.08.04. 14:57

Hat éve már, hogy a McLaren bemutatta az MP4-12C típust, és tavaly mutatták be a modernizált változatát, a 650S-t. A legújabb hírek szerint azonban ez sem lesz túl hosszú életű: a következő generáció 2018-ban érkezik, méghozzá alaposan átdolgozott műszaki tartalommal.

A McLaren eddigi sportkocsijai mind ugyanazokra az alapokra épülnek: a P1-től az 570C-ig mind ugyanazt a 3,8 literes turbós V8-as motort és ugyanazt a karbonszálas vázat kapta, csak a teljesítmény, a hangolás, a körítés és persze az ár változik. Ám úgy hallani, már fejlesztik a következő generációt. Gyökeres változásra persze nem kell számítani, valószínűleg a 650S-t váltó, P14 kódjelű újdonság is a jól ismert nyolchengeres turbómotort kapja meg, viszont biztosan növekszik majd a teljesítmény, akár 700 lóerő közelébe. A legnagyobb dobás azonban, legalábbis a cég vezető formatervezője, Frank Stephenson szerint az új formaterv, amely állítólag még a P1-esénél is bátrabb lesz. Erre szükség is lesz, hisz a McLaren sportkocsijait eddig mondhatni konfliktuskerülő formák jellemezték, az olasz konkurensekhez képest mindenképp.

A megújulás elkerülhetetlen, hisz a McLaren a közúton is a Ferrari legnagyobb ellenfele szeretne lenni, ehhez pedig a látványosabb külső legalább olyan fontos, mint a versenyképes teljesítmény.