Ennél már nem lehet pofátlanabb az Evoque-klón gyártója

2015.08.09. 19:01

Beteljesült a Land Rover rémálma: piacra került a Landwind Evoque-klónja Kínában. És ez még semmi: már  van hozzá egy gátlástalan csomag, amivel eltűnik az a kevés különbség is, ami eddig volt.

Egy év sem volt elég a Jaguar-Land Rover lobbistáinak, nem tudták meggátolni a Landwind X7-re keresztelt SUV-jának forgalmazását. A kínai gyár városi terepjárója a héten piacra került. Ára 130-140 ezer jüan, egy Evoque harmada. Az autó nem változott a kémfotós fázis óta, kívülről egy az egyben maradt az Evoque mása. Illetve van pár apró különbség: a hűtőrács tagoltsága, és persze a logók. Ahol azonban piaci rés támad, ott az államilag erősen szabályzott kapitalizmus és az európai luxusra éhes tízmilliók országában hamar lesz, aki betömje. Jelen esetben ez maga a Landwind.

A pofátlanság határait nem is tudná feszesebbre húzni a koppintós márka. Szinte azzal egyidőben ugyanis, hogy megkezdődött a klón forgalmazása, az interneten felbukkantak olyan X7-hez készült csomagok, melyekkel eltüntethező a kevés különbség, ami az eredetivel szemben maradt. A 600 jüanos, azaz nagyjából harmincezer forintos csomagban ott az eredeti hűtőrács mása, rajta az ovális zöld lógó. Az arcátlan kiegészítőt állítólag a kerskedésben is felszerelik kérdés nélkül, így ha az ügyfél már azzal állít oda vásárláskor, a szalont egy kivűlről szinte minden négyzetcentire ugyanolyan megjelenésű SUV-val hagyja el, mintha háromszor annyiért vett volna egy Range Rovert. (A Land Wind-felirat eltüntetéséhez úgy tűnik, nem elég bátrak a márkaképviseletnél.)

Pár csavar és fent is van
Pár csavar és fent is van

Hogy ez nem tesz jót a valódi Evoque-kok értékesítésének az egészen biztos, a Jaguar-Land Rover számára azonban nem sok remény maradt: ha azelőtt nem tudták letiltani az X7-et, hogy árulni kezdték volna, innen már csak nehezebb lesz.