Nem lesz egyszerű Ford GT-hez jutni

2015.08.29. 10:35

A Ford idén januárban mutatta be az új GT-t, legalábbis tanulmányként. Hamarosan aztán az is kiderült, hogy másfél évre van szükségük ahhoz, hogy sorozatgyártású modellt faragjanak belőle – ebből néhány hónap már el is telt.

A lehetséges vásárlók indulatait a nagy várakozás közepette eddig az borzolhatta, amikor bejelentették a Ford GT árát. Míg a nagy előd egyik vonzereje éppen a relatív olcsóság volt, addig az újdonságnál túl vastagon fogott a ceruza: 400 ezer dolláros cédulája már a Lamborghini Aventadort közelíti. Forintra átszámolva több mint 110 millióról van szó.

Most azonban az is kisült, hogy azok sem juthatnak könnyen az autóhoz, akiknek finoman szólva nincsenek anyagi problémáik. Előzetesen kell majd ugyanis kérelmezni, hogy megvásárolhassuk a GT-t. Ezt a lépést ugyan még bárki megteheti, de az elbírálás során különleges szempontokat vesznek majd figyelembe a gyáriak – lényegében ők dönthetik el, kinek adnak a sportkocsiból, és kinek nem.

Nyilvánvalóan előnyt jelent majd, ha valaki a márka hűséges vásárlójának számít. Sőt, aki az előző GT-ből vásárolt, vélhetően testhossznyi előnnyel indulhat harcba az utódért is. Ez a módszer sokaknak persze nem tetszik majd. A Ford a hírek szerint ezzel szeretné biztosítani, hogy olyan emberekhez kerüljenek autóik, akik valóban vágynak azokra. Ne történhessen meg, hogy valaki csupán azért veszi meg gyorsan, hogy szinte azonnal drágábban adhassa tovább.

Az új GT sorozatgyártású változatát minden bizonnyal 2016-ban mutatják be, a forgalmazás pedig 2017-ben indulhat. Az értékesítés módszere egyébként nem is újdonság, korábban több gyártó – így például a Ferrari – is kötötte már hasonló feltételekhez a vásárlást.