Új Range Rover, Kalasnyikov ellen

2015.09.07. 16:48

A britek is beszállnak azon gyártók közé, amelyek gyári páncélozott modelleket kínálnak. A nemrég megalapított SVO részleg, amely eddig elsősorban a vevők egyedi igényeinek kielégítésével foglalkozott, rendelésre készíti a Range Rover Sentinelt, amely VR8 védelmi szintet biztosít.

A hétköznapi Range Rover Autobiography kivitelére épülő modell hatrészes, nagy szilárdságú acél utascella-páncélzatot kap, többrétegű laminált üvegezéssel, amely VR8-as szabványú védelmet nyújt. Ez magyarul annyit jelent, hogy az AK-47-es gépkarabély 7,62 mm-es, nagy sebességű páncéltörő lövedékeinek is ellenáll. Ezen felül megvédi a bent ülőket 15 kg TNT robbanóerejétől, és egyszerre két DM51-es gránát hatásait is kivédi, akár a fenéklemez, akár a tető felől érkeznek.

Az autó persze nem csak a páncélzatban tér el a többi Range Rover változattól. Át kellett dolgozni a futóművet, hogy elbírja a nagyobb terhelést, növelni kellett a fékrendszer teljesítményét, és persze öntömítő üzemanyagtartályt és tartalék akkumulátort is beépítettek. A Sentinel egyelőre egyféle motorral lesz elérhető, a 3 literes, kompresszoros, 340 lóerős benzinessel, amelyhez 8 sebességes ZF automata jár.

A Range Rover páncélozott változata persze nem lesz olcsó: egy-egy példányért 400 ezer eurót kérnek. Cserébe a Sentinelre 3 év vagy 80 ezer kilométer garanciát vállal a gyártó – szemben az utólag átalakított páncélautókkal, amelyekre nincs gyári garancia – és a típus már a megjelenése pillanatában rendelkezik az összes szükséges engedéllyel Európában, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrikában is.