2015.09.08. 16:39

Mondhatni a Dawnnal lesz teljes a Rolls-Royce kisebbik modellcsaládja, amely meghozta az anyagi sikert a márka számára, először, mióta a BMW érdekkörébe tartozik.

Ez a vászontetős kabrió-változat: hatalmas, és elég korlátozott használati értékű autó, de hátul felfüggesztett hatalmas ajtóival és minden igényt kielégítő luxuskivitelű belső terével alighanem a sportosságot nélkülöző fényűzés még ép ésszel elérhető csúcspontját jelenti majd a következő években, legalábbis ha csak autókban gondolkodunk. A 2,56 tonnás üres tömegű Dawn persze nem lassú: 570 lóerős V12-es motorja 4,9 másodperc alatt gyorsítja százra az 5,285 méteres gépet, amelyet csak az elektronika akadályoz benne, hogy túllépje a 250 km/h-t. Itt még a fogyasztással sem trükköznek a gyáriak: az óriási kabrió városban 21,4, vegyes ciklusban 14,2, országúton 9,8 liter benzint fogyaszt.

Ehhez képest a maximum 295 literes csomagtartó viccesen kicsinek tűnik, de aki ilyen autót vesz, az legfeljebb egy sporttáskával és egy platina-hitelkártyával utazik, aki ennél többre vágyik, az válogathat a csukott változatok közül. Ugyanakkor a képek alapján úgy tűnik, a Dawn egyike annak a kevés négyüléses kabriónak, amelyben négy felnőtt tényleg el is fér.

Az új Rolls-Royce-ot már Frankfurtban bemutatják, de a gyártás valószínűleg csak jövőre indul – alighanem akkor derül majd ki az is, hogy mit kérnek a Dawn egy-egy példányáért.