Az új Bugatti még csak rémes vízió

2015.09.15. 12:04 Módosítva: 2015.09.15. 12:05

Azt rég tudni, hogy a Bugatti készült egy hús-vér autóval a Frankfurti Autószalonra, és mutogattak részleteket a Gran Turismo 6 konzol-játékhoz készített Vision Gran Turismóról. Kiderült, hogy a két autó egy és ugyanaz: a virtuális autóból elkészítették a kézzelfogható tanulmányautót is, amely a gyáriak szerint – ezt érdemes idézni – „új fejezetet nyit a luxusmárka történetében, amelyen végkifejlete az új Bugatti szupersportkocsi bemutatása lesz”.

Nekünk egyelőre az az érzésünk, hogy ez a fejezet tényleg csak az első betűknél tart, legalábbis a Vision Gran Turismót látva, amely elég keveset örökölt a Veyron art-deco eleganciájából. Ez mintha inkább valami versenyautó lenne, amelyre utólag igyekeztek ráakasztani néhány Bugattisnak tűnő részletet. Így van patkó alakú hűtőrács, és egy szép ellipszoid ív, amely a tetőből indul, és az oldalsó kopoltyúkban folytatódik. Érdekesnek érdekes így is, de összességében mégis nélkülözi a harmóniát. Az az egyszerű, magától értetődőd formai egység, amelytől a Veyron olyan erős egyéniség tudott lenni, nyomokban sem fordul elő a Vision Gran Turismón.

Az okok persze ismertek: ahogy a Bugattinál fogalmaztak, hat hónapig dolgoztak együtt mérnökök és formatervezők kéz a kézben, hogy javítsanak az autón. Azaz nem igazán volt egy egységes koncepció, a Vision Gran Turismo kompromisszumok eredménye, és ez meg is látszik rajta. Ez alighanem azt is jelenti, hogy gyorsabb, stabilabb, jobb autó lesz, hisz a mérnököknek nem kellett a formaterv korlátaival küzdeniük, de így ez csak egy a sok nagyon gyors pályaautó közül.

A műszaki részleteket még a nagyzoló ígéretek szintjén sem ismerjük, bár az valószínű, hogy a megalomán négyturbós W16-os motor marad, csak még nagyobb teljesítményt csiklandoznak elő belőle, a végsebesség pedig jócskán 400 km/h felett lesz. Azt valószínűleg még magánál a Bugattinál sem tudják pontosan, hogy a Vision Gran Turismo mennyiben hasonlít majd a Veyron valódi utódjára, de abban szinte biztosak vagyunk, hogy a gyártásra érett, következő generációs Bugatti sportkocsira még hosszú éveket kell várnunk.