Egy kicsi jövő a Subarutól

2015.10.07. 15:04

A Subarut meglehetősen konzervatív autógyártónak ismerjük – egyesek szerint sok tekintetben mintha meg is ragadtak volna a 90-es években – de két évente a Tokiói Autószalonon ők is mutatnak valamit abból, amit a közeljövőre terveznek. Ezúttal két tanulmány révén teszik ezt: a Viziv Future és az Impreza 5-Door mindenképp új formatervezési irányt jelöl ki.

A Viziv Future-ről már fényképeket is mutattak, ez elődeihez, a Viziv és Viziv 2 tanulmányokhoz képest szinte szériamodell-szerűen kidolgozott autó benyomását kelti. A szabadidő-autóról adatokat egyelőre nem közöltek, de fazonra a Forester sportos fazonú kistestvérének tűnik. A háromajtósnak látszó ötajtós kialakítás és az autó belső tere ugyan még eléggé távol állnak a gyárthatóságtól, de ezzel együtt is az az érzésünk, hogy hamarosan bővülhet a kínálat egy hasonló fazonú modellel.

Az Impreza 5-Door tanulmányról egyelőre csak vázlatokat mutattak, de ezek is ígéretesek: a Subaru láthatóan stílusváltást tervez, és ezt az új, a korábbinál szögletesebb formanyelvet most tesztelik a közönségen. Abszolút értelemben az új Subaru fazonban nincs sok jellegzetes elem, de a márka korábbi modelljeihez képest egész harmonikusnak hat. Ha a következő Impreza valóban ilyen lesz, akkor sokkal többen veszik majd a formája kedvéért, mint bármelyik elődjét.

Az Impreza modellváltása persze még nem időszerű – a 2011-ben bemutatott negyedik generáció modellciklusából még hátra van legalább egy, de inkább két év – de az ötajtós tanulmány jelzi, hogy a Subarunál már dolgoznak az utódon.