Reggelit főzött a Toyota versenygép

2015.10.09. 16:12

A nyers adatokat olvasva az ember sokszor nem tudja elképzelni, hogy azok pontosan mit jelentenek. A Toyota azt probálta szemléletesen megmutatni, hogy a TS040 Hybrid versenyautó által egy Le Mans-i körön visszanyert 6 MJ energia milyen elképesztő mennyiség is.

A látványos demonstrációhoz az autó energiavisszanyerő készülékére kötöttek rengeteg kenyérpirítót, kávéfőzőt, tojásfeltörő automatát és villanyrezsót – ez utóbbiakon sült a tükörtojás – majd Kazuki Nakajimával, a gyári pilótával levezettettek akkora távolságot, mintha Le Mans-ban ment volna egy kört. Természetesen a demonstráció végére előállt a reggeli 171 fő számára. Az persze érdekes kérdés, hogy a látványosság mit is bizonyít – akár az is kinyerhető belőle bölcsességként, hogy az autóversenyzés micsoda elképesztő energiapazarlás, hisz a fékezéskor visszanyert energia csak egy része annak, amit a 3,7 literes V8-as szívómotor előállít az autóban.

A Toyota energiavisszanyerése egyébként nem is a legjobb a mezőnyben – az idei győztes autó például 8 MJ-t képes regenerálni egy körön, azaz annak az áramával több mint 220 embernek lehetett volna reggelit készíteni.