Mától lehet Ferrari részvényt venni

2015.10.21. 12:07

Amiről durván egy éve beszélnek, az most megvalósul: a Ferrari részvények mától forognak a tőzsdén. Egyelőre az összes részvény 9%-át dobta piacra a Fiat-Chrysler, ami összesen 893 millió dollár bevételt jelent.

Ezzel egyébként meg is szakad a tulajdonosi jogviszony a Fiat és a Ferrari között, a maradék 91%-nyi részvényt ugyanis a Fiat-Chrysler részvényesei kapják. Mintegy 25%-ot az Exor, az Agnelli család vagyonát kezelő cég, és Piero Ferrari, Enzo Ferrari egyetlen leszármazottja is megtartja 10%-os részesedését. Így nem várható nagy változás a Ferrari irányításában, hisz a 9%-nyi nyilvános részvénnyel nemigen lehet beleszólni a döntésekbe. A lépés jelentősége inkább az, hogy a tőzsdén forgó részvények értéke alapján pontosan meg lehet mondani, mennyit ér a Ferrari. A kezdő árfolyam alapján 9,8 milliárd dollár ez az érték, de a papírok iránti érdeklődés alapján jó esély van rá, hogy a jövőben emelkedik ez az érték.

A részvényeladásból befolyó összeget a Fiat-Chrysler alighanem a most futó kínálat-modernizációs programra fordítja majd, amely elsősorban az Alfa Romeo, a Jeep és a Maserati márkák megújítására koncentrál. Ám a Ferrari leválasztása arra is jó lehet, hogy ha a jelenlegi tulajdonosok szabadulnának a Fiat-Chryslertől, attól még megtarthassák a világ legértékesebb sportkocsimárkáját. És ez egyáltalán nem valószínűtlen forgatókönyv: Sergio Marchionne, a Fiat vezére már többször egyértelműen utalt rá, hogy a célja egy újabb fúzió tető alá hozása egy nagyobb autógyártóval, amilyen a General Motors. Egy efféle üzletnek azonban már nem lesz része a Ferrari.

Érdekes kérdés, hogy a műszaki együttműködés megmarad-e a Fiat és a Ferrari között, de mivel a tulajdonosok és a vezetőség is közös, rövid távon valószínűleg továbbra is a Ferrari fejleszti majd a Maserati és az Alfa Romeo benzines csúcsmotorjait.