Megújul a legnagyobb Mazda

2015.11.05. 10:45

Utolsóként kapja meg a Mazda új arculatát a cég legnagyobb modellje, a CX-9-es, amelyet szűk két hét múlva mutatnak be Los Angelesben.

Kevés Mazda van, amelyet nem forgalmaznak minden nagyobb piacon – az egyik ilyen a CX-9. A típus kifejezetten az észak-amerikai piacra készült, és mivel 2008-ban mutatták be, nem volt sürgős a leváltása. Mostanra azonban ismét felszálló ágba került a Mazda az évtized elejének kockázatos fejlesztési periódusát követően, így a hét éves típus lecserélése is lehetségessé vált. A második generációról egyelőre csak egy vázlatot mutattak, de annyi ebből is kiderül, hogy a gyáriak által KODO formanyelként emlegetett stílusban készül ez is. A méretek persze nagyobbak – az autó hossza várhatóan meghaladja az öt métert – de a CX-5 és a Mazda 6 karakteres stílusjegyei itt is megvannak.

A műszaki részletekről annyit lehet tudni, hogy a Fordtól vásárolt 3,7 literes V6-os, amely eddig a típus csúcsmotorjaként szolgált, biztosan eltűnik. Így, mivel a Mazda már nem gyárt motort négynél több hengerrel, a legnagyobb, 2,5 literes blokkjuk turbós változata kerül az erősebb CX-9-esekbe. A gyáriak szerint ez erősebb és takarékosabb lesz, mint a korábbi hathengeres.

Az új CX-9 bemutatóját november 17-ét tartják, a Los Angeles Auto Show nyitónapján, így legkésőbb ott minden fontosabb részletre fény derül.