Működik a használtautó-automata

2015.11.14. 06:32

Az autó-automata ötlete a Carvana nevű internetes autókereskedő cégtől származik, amely eddig is a gyors autóeladás lehetőségével szerzett magának híveket. Eddig házhoz szállították az interneten megrendelt autókat, de mostantól az automatánál is átvehetők.

Az építmény nem más, mint egy ötszintes, üvegfalú automata garázsrendszer, amilyen a mélygarázsokban is alkalmaznak. Húsz autó helyezhető el benne, amelyekért reggel 9-től este 7 óráig jöhetnek új tulajdonosaik. A kiszolgálás teljesen automatikus, miután a vásárló igazolta a személyazonosságát, az automata előhozza az autót a toronyból. Az csak show-elem, hogy a folyamat egy óriási érme bedobásával indítható, akár egy ital- vagy koton-automatánál.

Az autóátvételnek ez a formája persze jóval macerásabb, mint házhoz kérni a járművet, ezért a Carvana 200 dollár – mintegy 58 ezer forint – kedvezményt is ad azoknak, akik veszik a fáradtságot, hogy elutazzanak az automata kereskedésig. Technikailag nem ez az első hasonló automata használtautó-telep, 2013-ban Atlantában már üzembe helyeztek egyet, de az messze nem ilyen látványos, hisz ott nem üvegtoronyból szedi elő a rendszer a járművet.

Az ötlet nagyszerű, de az az érzésünk, itthon még várni kell rá, hogy életképessé váljon, hisz itthon látatlanban használt autót vásárolni manapság még az önszívatás legbiztosabb módja.