Elkészült a legújabb Peugeot-Toyota

2015.12.01. 12:00

A korábban Citroën Jumpy, Peugeot Expert, Toyota Proace és Fiat Scudo néven forgalmazott, alapvetően Peugeot-Citroën fejlesztésű személy- és áruszállító modellcsaládot váltják le most, nyolc év után. A Fiat ugyan kiszállt – ez a Fiat-PSA haszonjárműves szövetség felbomlásának első látható jele – a Toyota azonban továbbra is a franciáktól szerzi majd be Európában forgalmazott furgonját.

A francia változatok nevet is váltanak: a Citroën ezen túl Spacetourer, a Peugeot pedig Traveller néven forglamazza majd a típust – legalábbis a személyszállító változatot – csak a Toyota marad meg a Proace név használata mellett. A leglátványosabb változás az elődökhöz képest valószínűleg a látványosan hosszabb tengelytáv, de az autók orr-része is más karakterű lett: a motorháztető kevésbé meredek, a hűtőmaszk magasabbra került, és úgy néz ki, az üléshelyzeten is emeltek. Ha műszakilag lenne is valami köze az elődhöz, az új PSA-Toyota furgon/kisbusz teljesen új modellnek látszik.

A gyártás persze ugyanúgy a Sevelnord üzemben folyik majd, a franciaországi Valenciennesben, mint az elődöké. A műszaki adatokat egyelőre nem ismerjük, de a fronthajtás és a Peugeot HDi dízelei nyilván maradnak. A többi részletet alighanem későbbre tartogatják, hisz az autó világpremierjét csak jövő tavasszal, a Genfi Autószalonon tartják.