Már készül a V8-as BMW i8

2015.12.05. 06:38

Bár korábban számos pletykát hallottunk az i8 alapú hagyományos sportkocsiról, amiből hangszórók helyett maga a motor adja a durva V8 hangot, meglepő, hogy milyen sokat kellett várni rá, hogy valaki felvállalja a feladatot.

Az átalakítás persze nem egyszerű, hisz az i8-asban alaphelyzetben nincs hely egy ekkora motor számára – a motorteret a hátsó ülések és a hátsó tengely között egy 1,5 literes, keresztben álló háromhengeresre méretezték – és a karbonszálas karosszériát sem olyan egyszerű módosítani, mint egy acél- vagy akár alumínium alapanyagút. A német Gabura Racing technologies nevű tuningcég azonban úgy döntött, mégis belefog. Elkezdtek belefaragni egy V8-ast az autóba, méghozzá nem is akármilyet, az M6-os 4,4 literesét, amelyet az Alpina dolgozott át, és dupla turbóval vagy 800 lóerő leadására képes. Annak érdekében, hogy a súlyelosztás ne boruljon fel teljesen, a hatgangos szekvenciális váltót a hátsó tengelynél helyezik el, az autó tehát úgynevezett transaxle elrendezést kap.

Egyelőre csak a félkész járművet mutatták meg, amiből az azért már kiderült, hogy a V8-as az i8 orrába kerül, ami azért felvet néhány kérdést. Például hogy mekkora orr-burkolatot kell majd kialakítani, ha a szívórendszer magasabbra húzódik, mint a szélvédő alsó pereme. Ám ha elkészül, ez lehet a leginkább sportkocsi-jellegű BMW a Z8 óta.

A BMW gyár persze megtehetné, hogy az i8 műszaki alapjaira hagyományos sportautót is épít, mondjuk egy erősebb V8-as, vagy akár V10-es motor felhasználásával, de azt hamar egyértelművé tették, hogy ilyesmit nem terveznek. Az i8-ast környezettudatos álomautónak tervezték, és ennek jelenlegi formájában felel meg leginkább.

Érdekesség egyébként, hogy bár a fejlesztő cég müncheni központtal működik, ezeket a munkákat azonban hazánkban végzik - legalábbis egyelőre. Ami annyira nem is meglepő, ugyanis erőteljes magyar vonatkozásai vannak a cégnek.