A taxisokat nyírhatja ki a Google-autó

2015.12.17. 18:04

Eddig nemigen lehetett tudni, hogy a Google mit szeretne elérni a sofőr nélküli autókkal – ködös nyilatkozatokon kívül, amelyek arról szóltak, hogy ezzel is egy szebb jövőt építenek – de a Bloomberg híre szerint könnyen lehet, hogy egy Uber-szerű, de annál is olcsóbb szolgáltatást tervez a szoftver-óriás.

Az okostelefon-appon rendelhető önjáró autó tényleg nagyszerű ötlet, különosen a zsúfolt nagyvárosokban. Egy ilyen önjáró törpe ilyen környezetben kiválthatja a kétszer-háromszor nagyobb taxikat, és mivel sofőrt sem kell fizetni, olcsóbb lehet, a profit jelentős részét pedig zsebre tehetné az autók üzemeltetője. Életképes üzleti modell lehet, feltéve, hogy a jogi környezet tisztázódik, és a kormány és pedálok nélküli Google autókat kiengedik a forgalomba.

A dolognak persze számos kerékkötője lehet, az egyik, hogy a politikusok, akik a taxisok tiltakozása kapcsán már a Ubert is igyekeztek visszaszorítani, a robotizált autók kapcsán könnyen vizionálhatnak sok tízezer újabb munkanélkülit, és ez az, amitől a politika jobban fél bármilyen tűznél. Így egyáltalán nem biztos, hogy a Google állítólagos terve harc nélkül megvalósulhat.

Nem tudni, hogy ezzel bármilyen összefüggésben áll-e, de Kaliforniában épp most hozták nyilvánosságra azt a szabályozás-tervezet, amely teljesen ellehetetlenítené a kezelőszervek nélküli önvezető autókat. A tervezet, ha szabály lesz belőle, előírja majd, hogy az önvezető autó forgalomba helyezéséhez független szakértői vizsgálat és jóváhagyás kell majd, és megfelelő képzettséggel rendelkező sofőr, kormány és pedálok nélkül pedig nem kaphatna forgalomba helyezési engedélyt egy ilyen jármű sem. Ez pedig épp a Google konstrukcióját kaszálja el elsőnek, hisz abban nincs más, csak a navigációs rendszer képernyője, egy gomb, amivel meg lehet állítani a járművet, ha baj van.

A Google ugyan durván egymillió kilométert tett már meg a tesztautóival nagyobb baleset okozása nélkül, ennek ellenére valahol érthető a szabályalkotók óvatossága. Hisz elég egy olyan eset, ahol a robotpilóta okoz súlyos balesetet, és azonnal felmerül a felelősség kérdése. Mivel pedig a gép nem tehető felelőssé, a gyártó cég mellett az engedékeny törvényhozók is könnyen egy efféle botrány célpontjává válhatnak.