Technológiai ugrás a KRESZ-vizsgán - csak éld túl

2015.12.18. 14:53

A közlekedési szituációkat a KRESZ-vizsgán eddig csak állóképekkel illusztrálták, de mostantól a megállíthatatlan műszaki fejlődés jegyében már mozgóképes kérdések is lesznek. Nehéz eldönteni, hogy ez jobb lesz-e ettől a vizsgázóknak, de valahol örömteli, hogy a legfeljebb tíz másodperces kisfilmekkel az oktatóprogram is megérkezett a huszonegyedik századba, annak is a legelső évébe.

A változás lényege, hogy a kérdés megválaszolásához egy rövidke filmet is meg kell majd tekintenie a vizsgázóknak. Ez önmagában ugyan előrelépésnek tűnik, viszont a videót szabadon tekergetni nem lehet, csak elölről elindítani, arra pedig a vizsgáztatást felügyelő NKH is felhívja a figyelmet, hogy ettől az egy-egy kérdésre rendelkezésre álló, és amúgy teljességgel indokolatlanul a programba épített egyperces időkeret nem nő. Szigorúan értelmezve a dolgot, sikerült olyan fejlesztést végrehajtani, ami egyszerre látványos, azt a látszatot kelti, mintha segítené a vizsgázót, de közben inkább nehezebb helyzetbe hozza.

Egy perc? Miért is?

A számítógépes KRESZ-vizsga már a kezdetektől tartalmazza ezt az értelmetlen korlátozást: egy kérdésre egy perce van a vizsgáztatónak, nem több. Ez durva visszalépés a régi, papírkitöltős vizsgához képest, ahol a vizsga időkeretén belül senki nem szólt bele, hogy ki melyik kérdésen mennyit gondolkodik. Azaz függetlenül attól, hogy egyszerű rutinkérdésről vagy képértelmezéses, több pontos feladatról van-e szó, ennyi időnk van a megoldásra. A baj ezzel az, hogy nem segíti a közlekedési logika elsajátítását: itt az jár jól, aki gépiesen begyakorolja az előre ismerhető kérdéseket és válaszokat, miután jó pénzért megvette a szoftvert a fejlesztőtől, hisz nincs idő átgondolni a választ. Most a videós kérdések igénytelen kivitelezésével ezen a helyzeten sikerült tovább rontani, ami lehet, hogy üzleti szempontból nagy dobás lesz, hisz többen fizetnek majd pótvizsga-díjat és vásárolnak gyakorlóprogramot, de abban nem segít, hogy képzettebb sofőrök kapjanak majd jogosítványt.

Aki kíváncsi, hogy hogyan néz ki mindez a gyakorlatban, az megtekintheti a valaha volt legálmosítóbb oktatófilmet, a végén a vizsgafelkészítő ős-szoftver forgalmazójának elérhetőségeivel – mert ezt a remekművet persze nem adják ingyen.