A Miraira tör az új Hyundai

2015.12.29. 14:12

Egyaránt idén jelenik meg a Toyota Mirai és a hidrogénhajtású Hyundai ix35 FCV is. Előbbiről az egész világ beszél, hiszen formája igencsak megosztó, utóbbiról alig hallani, mert kívülről fel sem tűnik, hogy nem egy átlagos, benzin- vagy dízelmotoros szabadidőautó. Érezhetik ezt a Hyundai marketingesei is, ezért most egy formabontóbb kocsi érkezését jelentették be.

A jövevényről azt mondta Sae-Hoon Kim, a Hyundai és a Kia hidrogéncellás fejlesztéseinek a vezetője, hogy még azt sem tudják, hogy mekkora lesz, de a teljes kialakítást a hidrogéncellás hajtásnak vetik alá, akárcsak a Toyota a Mirainál. A találgatások egy olyan szabadidőautóról szólnak, amiről már kívülről is látszik, hogy mennyire környezetbarát. Olyasfajta rivális lenne ez a Mirainak, mint a Priusnak a közeljövőben érkező Niro.

Néhány irányvonalat azért elárult Kim a tervezett hidrogéncellás autóról, de ezek nem a formára vonatkoznak. A cél, hogy egy töltéssel 500 mérföldet, azaz több mint 800 kilométert tudjon megtenni az autó, valamint 180 kilométer/órás végsebességben gondolkoznak. Az ix35 FCV most 600 kilométert tud megtenni, legmagasabb sebessége pedig 160 kilométer óránként.

Az ix35 FCV Angliában 53 ezer font, még a Mirai 66 ezer. Ez több mint ötmillió forintos különbség. A cégcsoport fiatalosabb márkája, a Kia a tervek szerint 2020-ban száll majd be a hidrogéncellás autók versengésébe.

Az elképzelt vázlatot az Autocar készítette