Már Szlovákia is brutálisan bírságol

2015.12.29. 06:36

Állítólag egyre több a gyorshajtó és a szabályszegő, ezért a szlovákok is bekeményítenek. Nem csak az autópályás gyorshajtók számíthatnak több száz eurós büntetésekre, új tételek is felkerültek a szabályszegési listára – olvastuk a Napi.hu-n.

Az egyik újonnan megfogalmazott kihágás a gyalogosok veszélyeztetése a járdán. Ezért és a kerékpáros veszélyeztetésért 60 és 300 euró között büntethet a rendőr. A tehergépkocsi sofőrök eddig 350 eurót fizettek, ha olyan helyen lépték túl az előírt sebességhatárt, ahol a kamionok súlyát dinamikusan, menet közben mérik. Ez a tétel több mint a duplájára, 798 euróra nő. A legmagasabb büntetést azok kapják, akik autópályán 190, lakott területen 100 kilométer/óránál gyorsabban hajtanak. Ez ugyanis 1000 eurós befizetést von maga után.

Mivel Szlovákiában is él már az objektív felelősség elve, így több büntetésre is lehet számítani januártól. Érdemes figyelni a vasúti átjárók előtti lassításra, illetve a teherautók előzési tilalmára is. A kerékpáros gyerekülésekben utazóknak is kötelező lesz péntektől a védősisak, a 10 évesnél fiatalabbak viszont használhatják a járdát a tekerésre.