Barra teljesen átveszi a hatalmat a General Motorsnál

2016.01.06. 06:10

Mary Barra tavaly került a General Motors vezérigazgatói posztjára, és rögtön a zaftos gyújtáskapcsoló-botrány közepében találta magát, amelyet láthatóan sikeresen menedzselt. Emellett láthatóan világos elképzelései vannak a cég jövőjét illetően. Alighanem ennek köszönhető, hogy most a cég elnöki posztját is elfoglalhatja, ami egyértelműen hatalmának megszilárdítását jelenti.

Barra az elnöki pozícióban Theodore Solsót váltja, aki az igazgatótanácsban marad, mint független vezető igazgató – bármit is jelentsen ez. Úgy tűnik, a leköszönő elnök jól kezeli a leváltását. „Az igazgatótanács úgy ítélte, a cég érdekét az szolgálja legjobban, ha az elnöki és vezérigazgatói posztot ugyanaz a személy tölti be. A GM jelenleg teljesíti a célkitűzéseit, és jó úton halad, hogy jelentős jövedelemhez juttassa a befektetőit. Egyszerűen ez volt a megfelelő pillanat arra, hogy Mary megkapja az elnöki pozíciót.” - mondta.

A General Motors az elmúlt évtizedekben egyre inkább arról volt ismert, hogy túl komplikált, lassan reagáló szervezet, amely egyre nehezebben felel meg a piaci kihívásoknak. Eddig úgy tűnik, Mary Barra vezetése alatt ez a kép megváltozhat – talán ezért is szavazott neki bizalmat az igazgatótanács.