Meghalt az utolsó nepáli AUTÓHORDÓ

2016.01.13. 21:57

Meghalt a világ egyik legextrémebb és legegyedülállóbb szakmájának, a nepáli autóhordásnak utolsó képviselője. Dhan Bahadur Gole 92 éves volt.

A Kathmandu Post szerint a férfi, aki hétfőn hunyt el egy katmandui kórházban, egyike volt annak a hatvan embernek, aki az első, autóval is járható országút 1956-os megépítése előtt darabokra szedve vagy egyben hurcolt a hátán gépkocsikat a hegyeken át a fővárosba. Extrémen hangzik, de Katmandu hosszú ideig csak gyalog vagy légi úton volt elérhető, miközben a fővárosban már léteztek aszfaltozott utak, és a királyi család tagjai szerettek is volna autózni. Az autókat így jobb híján autóhordók juttatták el Katmanduba a hegyeken át.

Autóhordók egy nepáli folyó fölött 1950 januárjában, a National Geograpich fotóján
Autóhordók egy nepáli folyó fölött 1950 januárjában, a National Geograpich fotóján

Dhan Bahadur Gole 30 autót segített Katmanduba cipelni. Amikor éppen nem gépkocsit cipelt a hátán, bambuszkosarakat font. Mint nemrég egy interjúban elmondta, vastag szalmapapucsot viselt, hogy meg tudja tartani magát az egyenetlen talajon. Gole és a többi autóhordó bambuszból készült állványra erősítve hurcolta a hátán a szétszedett autókat a meredek emelkedőkön és lejtőkön. A Bhimpedi és Thankot közötti szakasz megtételéhez 7-12 napra volt szükségük. Thankottól már kövezett út vezetett a fővárosba.

A BBC egy korábbi videója Gole-lal: