Modern Jeepet a harctérre?

2016.01.26. 12:17

Bár a Jeep márka a II. világháború sikeres amerikai könnyű terepjárójából nőtt ki, egy ideje már máshonnan érkeznek az Egyesült Államok haderejének front-terepjárói. Egy kis amerikai cég azonban változtatna ezen.

A Hendrick Dynamics, amely az azonos nevű NASCAR versenycsapat egyik melléküzemága, az aktuális Wrangler alapjaira készített katonai változatokat, amelyekkel pályáznak is az Egyesült Államok hadseregének egyik járműbeszerzési programjára. A COTS lényege, hogy teljes egészében sorozatgyártásból származó alkatrészekre épül, és a Hendricks Commando meg is felel ennek a feltételnek. A Jeep Wrangler alapvető felépítése még mindig egy igazi munkaterepjáróé – elöl és hátul is masszív merev tengelyeket használnak a futóműben – így a Hendricksnek nem kellett sokat tennie. A 2,8 literes négyhengeres VM Motori dízelmotort úgy hangolták, hogy sokféle nehezebb kőolajszármazékkal működjön, beleértve a JP-8 jelzésű szabvány katonai kerozint.

Eddig összesen 14 prototípust épített a cég, köztük két- és négyajtósokat, illetve egy pick-upot is. És ha sikerül megnyerni a pályázatot, az azt jelentheti, hogy a Jeep Wrangler ismét a frontvonalba kerülhet, igaz, az nem valószínű, hogy ugyanolyan nagy számban alkalmazzák majd, mint az ős-Jeepet hetvenöt éve. A harctéri feladatok nagy részét ugyanis nagyobb terepjárók végzik manapság, amilyen a HMMWV, illetve nemrég kiválasztott utódja, a JLTV, a Jeep ezek mellett legfeljebb kiegészítő feladatokat láthat el.