A Mercedes bemutatja a legvédettebb limót

2016.02.23. 06:24

Nem számítva az Egyesült Államok elnökének Cadillac formájú páncélautóját és néhány luxus-belterű harcjárművet, valószínűleg a Mercedes újdonsága, a Maybach S600 Guard nyújtja a legteljesebb védelmet kézifegyverek, aknák és bombák ellen. Erre utal legalábbis a VR10-es besorolás. Eddig ugyanis nemigen készültek VR8-as szintnél jobban védett páncélozott limuzinok.

A VR10 besorolás azt jelenti, hogy a Kalasnyikov lőszerénél nagyobb energiájú, 7,62x51 mm-es páncéltörő hadipuska-lőszerrel leadott lövések ellen is védelmet nyújt. Ezt állítólag a rétegelt páncélzat új, aramid és polietilén alapanyagú komponenseivel, illetve az üvegek polikarbonát bevonatával érték el. Az autó emellett állítólag a korábbinál nagyobb erejű robbanások kivédésére is alkalmas, és egyformán hatékony az autó alatt és mellett bekövetkező detonációk hatásával szemben. Ez utóbbi képességei miatt kapta meg az ERV 2010 besorolást is.

Egy ilyen luxus-tanknak persze az ára sem csekély: 470 ezer eurót, azaz több mint 144 millió forintot kérnek az alapkivitelért is. Így a Mercedes kínálatában már hat páncélozott modell szerepel, hisz kínálnak Guard kivitelt a G500, a GLE 350d 4Matic, a GLE 500, az S500 és a rövidebb S600 típusokból is.