Még kisebb terepes Audi érkezik

2016.03.01. 13:30

A Genfben az első sajtónap reggelén leleplezett Audi Q2 példányait egyből megrohanták az ipari kémek, hogy megállapítsák, mi is ez. A név ugyanis megtévesztő, ez a modell is az Audi A3 tesója, akár az Audi Q3 nevű SUV – csak a Q2 kisebb.

Egyre nehezebb lesz így Audi-vásárlónak lenni, mert nagyon nehéz megmondani, mi a különbség egy Q3 és egy Q2 között. Megpróbáltam felfedezni, a Q2 valóban rövidebb, nagyjából 20 centivel, viszont a tengelytávjuk gyakorlatilag ugyanakkora: 2,6 méter. A Q2 hátsó tetőoszlopát egy műanyag panellel kapcsolják az üvegfelülethez, míg a Q3-nak itt egy pici háromszögablaka van.

A tekintélyes tengelytáv és az magas építés miatt borítékolható volt, hogy a Q2 sem szűk hátul, viszont a csomagtartója kisebb vagy hatvan literrel, 405 literes. És bár hiába megtévesztő a típusszám, a műszerfal is az A3/Q3 rokonságot igazolja, mivel ugyanolyan – elsüllyeszthető, pengevékony középső kijelzővel. És megtalálható a Q2-ben a virtuális műszeregység is, vagyis a műszereket, navigációs képernyőt és sok mást megjelenítő LCD panel - igaz, ez opció. Az Audi vezetést segítő és multimédia rendszerei is mind elérhetők lesznek a Q2-höz, az automatikus vészfékező (pre sense) ráadásul szériaszerelvény.

Az Audi jelenleg legkisebb SUV-jában már lesz háromhengeres, ezres benzines turbómotor is, két négyhengeres TFSI 1,4 és 2 liter lökettérfogattal, továbbá két dízel, az 1,6 és a 2 literes – a teljesítményskála így 116-tól 190 lóerőige terjed. A kétliteres motorokhoz elérhető az összkerékhajtás is, ehhez multilink hátsó futómű jár, amúgy a Q2 alapból fronthajtásos és hátul csatolt lengőkaros. Az összes motorhoz kínálnak hétfokozatú DSG váltót is, közülük a kétliteres motorokhoz kínált vadonatúj fejlesztés, csökkentett belső súrlódással.

A Q2 gyártása ősszel indul meg Ingolstadtban, az A3-assal közös gyártósoron. Bár az előzetes értékesítés már korábban megkezdődik, nálunk novembertől lesz elérhető az autó. Sok meglepetést nem tartogat, hozza az Audi minőségi színvonalát – nyugodtan tekinthetünk úgy rá, mint a Q3 rövidített változatára, amely egy alacsonyabb belépőárért hordozza az Audi legújabb single frame hűtőmaszkját. Azonban arra nem vennénk mérget, hogy itt megáll majd az Audi, a verebek ugyanis egy még kisebb Q modellről is csiripelnek, de annak még nem érkezett el az ideje.