Még egy lépés az önvezetés felé a GM-től

2016.03.13. 08:21

Autonóm mobilitási technológiai fejlesztésekkel foglalkozó San Francisco-i céget vásárolt a General Motors. A 2013-ban alapított Cruise Automation utólagosan beépíthető önállóan tájékozódó, a járművek autonóm közlekedését lehetővé tévő berendezések fejlesztésével foglalkozik.

A GM az önállóan navigáló járművekben és a fuvarmegosztó szolgáltatásokban látja a mobilitás jövőjét. Dan Ammann, a GM elnökének meggyőződése szerint a vezető nélkül autonóm módon közlekedő autók első vásárlói a fuvarozó cégek lesznek, magánszemélyek csak jóval később fognak ilyen autókat vásárolni. Ennek szellemében nemrégiben fektetett be a vállalat 500 millió dollárt a Lyft fuvarmegosztó szolgáltatásba, az Uber egyik legnagyobb versenytársába, illetve elindította saját fuvarmegosztó szolgáltatását, a Mavent is. A Lyft megvásárlásával az önállóan navigáló járművekkel operáló taxi-szolgáltatások elterjedése előtt egyengeti az utat, és a Cruise Automation megvásárlása is valószínűleg ebbe a fejlesztési stratégiába illeszkedik.

A Cruise Automation egy fejlesztése egy korábbi videón:

A Cruise Automation függeltlen részlegként működik tovább a konszern keretein belül, a cég kaliforniai központját pedig a GM kutatási-fejlesztési telephelyként tartja meg. A vételárra a General Motors közleménye nem tér ki.