100 ezer S osztályt rendelt az Uber?

2016.03.20. 15:56

Nem újdonság, hogy az Uber önvezető autók iránt érdeklődik, de úgy hírlik, már a beszerzési tárgyalások folynak a nagyobb autógyáraknál. Sőt, egy lapértesülés szerint a Daimlernél már le is adott egy óriási tételre szóló hosszú távú megrendelést.

A német Manager Magazin pénteki beszámolója szerint hatalmas, hosszú távú megrendelést tett a Daimlernél az Uber fuvarmegosztó szolgáltató vállalat. A magazin úgy tudja, az Uber legalább 100 ezer S-osztályú Mercedes modellt rendelt meg. Ez jelenleg a típus egy egész éves gyártási mennyisége. A szám egyelőre nehezen hihető, sem a Damiler, sem az Uber nem erősítette meg a megállapodást, de nem is tagadta. Egy azonban biztos: az Ubernek önvezetésre képes autók kellenek, ugyanis belátható időn belül (5-10 év) már sofőrök nélkül képzelik el az üzletet.

Az S-osztály elvben már most képes önállóan haladni, már két és fél éve gond nélkül tette meg emberi beavatkozás nélkül a Manheim és Pforzheim közötti 100 kilométeres távot. Az autonóm vezetési technológia rohamtempóban fejlődik, minden nagy autógyártónak van ezzel kapcsolatban futó projektje, de az Uber maga is sokat öl a téma fejlesztési oldalába. A nagyobb akadály egyelőre inkább az ehhez kapcsolódó jogszabályzás, de várhatóan csak idő kérdése, míg mind Európában, mind az USA-ban felzárkózik a technológiához.