Ez lenne a legbiztonságosabb versenyautó

2016.04.01. 06:28

Egy lépéssel közelebb kerül a megvalósításhoz a Roborace, amely az év vége felé a Formula E betétfutamaként kezdheti meg közönségszórakoztató karrierjét. Most ugyanis megmutatták, hogy fog kinézni a pilóta nélküli versenygép, a Robocar.

Ha jobban megnézzük a képeket, kiderül, hogy a gép felépítésében nem igazán tér el egy ember vezette Formula-versenyautóktól. Úgy hallani, a Formula E szabvány-autó főegységeit használták fel, de hogy hangsúlyozzák a koncepció újszerűségét, az önállóan versenyző jármű burkolatának megtervezésére Daniel Simont kérték fel, aki korábban a Tron: Legacy című sci-fi futurisztikus járműveit is megálmodta. A cél nyilván egy olyan forma kialakítása volt, amelyről első pillantásra kiderül, hogy ez valami teljesen új.

Simon pedig pontosan ilyen formát vázolt fel: a keskeny karosszéria a kerekeket is elfedő, belül hosszanti csatornákat tartalmazó kiegészítő idomokkal olyasmi, amire sokan rácsodálkoznak majd. Ez azonban csak a felszín, a lényeg a még fejlesztés alatt álló mesterséges intelligencia, amely az ígéretek szerint biztonságosan vezet majd, de elég agresszív lesz hozzá, hogy mégis izgalmas csatákat lássunk az autók között. A Roborace gépek működésébe ugyanis senki nem szól majd bele, legalábbis ha épp minden jól működik: ez tényleg a robotpilóták versenye lesz, amelyet egyfelől azért rendeznek, hogy a közönség megszokja a gép irányította autók gondolatát, másrészt, hogy a mesterséges intelligencia fejlődését segítsék a versenyek révén.

Az persze kérdéses, hogy mennyire lehet érdekes ez a műfaj, hisz mégis csak számítógép-programok mérkőzéséről van szó, amelyekben nem feltétlen van meg a humán versenyzők kiszámíthatatlansága, de ősz tájékán erre is fény derül.