Luxuskupé, Oroszországból

2016.04.11. 16:34

Concept 442 a neve az orosz Cardi kreációjának, amelyet az autóépítő vállalkozás 25. születésnapjára szánnak. A műszaki alapok egy Aston Martin DB9-esből jönnek, de a brit eredeti nemigen ismerhető fel a végtermékben: az orosz kupé egész más stílust képvisel.

A karosszéria már-már Audisan puritán vonalvezetésű: néhány egyszerű, de lendületes ív határozza meg a megjelenését. A tető mintha valamelyik nagy Mercedes kupééra emlékeztetne, de ennyire kompromisszummentesen egyszerű formát egyetlen más autón sem látszik. Érdekes, hogy a kupé arányaiban sem emlékeztet az alapjául szolgáló Aston Martnira: hosszan előrenyúló orrával olyan, mintha fronthajtású lenne, pedig erről szó sincs: a Cardi szakemberei csak a karosszériához nyúltak, a hajtáslánchoz egy ujjal sem. A belső térben viszont semmi nem marad érintetlen: itt is az egyszerű elegancia dominál: nagy, sima, mégsem unalmas felületek és elegánsan kivitelezett részletek jellemzik a terveket, bár nem tudni, hogy a vázlatokból végül mi valósul meg.

A Cardi számára a luxuskupé egyelőre afféle mellékprojekt, hisz a vállalkozás fő profilja nyugati, elsősorban német luxus- és sportautók optikai tuningja, és nem valószínű, hogy átállnának a jóval tőkeigényesebb luxusautó-építésre. Így a Concept 442 valószínűleg egyedi autó marad, ez viszont hamarosan elkészül, és az sem lehetetlen, hogy miután eleget mutogatták mindenféle kiállításokon, egyszer csak eladják annak, aki a legtöbbet kínálja érte.