Film lesz a VW botrányból, az Évszázad csalása címen

2016.04.12. 06:12

Steve Kalaferrel rendesen befürödhet a Volkswagen: a filmproducerként ismert férfi egyben egy kisebb független autókereskedő-hálózat elnöke is. Van Volkswagen kereskedés a hálózatban, és Kalafer egyáltalán nem elégedett azzal, ahogy a németek a botrányt kezelték, ezért filmet forgatna az ügyről.

Dokumentumfilm lesz – Kalafer ebben a műfajban alkot – Backfire: The VW Fraud of The Century, azaz Visszasülés: az évszázad VW botránya címen. Ahogy elmondta, nagyon elégedetlen azzal, ahogy a VW vezetése kezelte – illetve nem kezelte – a helyzetet. Kezdetben a kereskedőiknek sem mondtak semmit, így azoknak komolyan vehető hivatalos állásfoglalás nélkül kellett szembenézniük a vásárlók felháborodásával. Azt mondja, azoknak az egymárkás autókereskedőknek ártottak a legtöbbet, akik egyedül a Volkswagentől függtek – Kalafer szerint ők most nagyjából le is húzhatják a rolót. „Amikor elmentem a VW-hez, és elmondtam, hogy filmet készítek a témáról, azt kérdezték, miért csinálom ezt. Hogy elmondjam az igazságot – feleltem.” - mondja a producer.

Nyilván idő kell hozzá, hogy ütős filmet forgassanak egy ilyen bonyolult ügyről, akár évekbe is telhet, mire megláthatjuk az eredményt, de annyi biztos, hogy a Backfire akár nagyobb problémát is okozhat a Volkswagennek, mint az eddig elindított perek és eljárások. Ha elég jól sikerül, egy ilyen film még akkor is életben tarthatja a témát, amikor a pereket már rég lezavarták, és a sajtó már rég időszerűbb témák után fut.

Ráadásul nem Kalafer az egyetlen, aki lehetőséget lát a témában: korábban Leonardo DiCaprio is bejelentette, hogy már megkötötték a gyártási szerződést egy, a VW botrányt feldolgozó filmről.