Három tuningcsomaggal ünnepel az Abt

2016.04.12. 18:01

Három tuningcsomaggal ünnepel a Volkswagen-csoport-közeli Abt. A 120 éve született családi vállalkozás minden területre küld egy-egy csomagot: Q3-tól a TT-n át a Transporterig ér a szülinapi kínálat.

Egy kovácsműhelynek indult, mára a legnagyobb német tuningcégek egyike lett Johann Abt 1896-ban alapított családi vállalkozása. A bajor kisvárosban, Kemptenben nyitott műhely az első világháború után váltott lovakról autókra, a hatvanas évek óta pedig a tuning a legfőbb profiljuk. Négy generációval Johann után ma is az Abt-család viszi az üzletet, az ő vezetésük alatt jött ki most ez a három csomag, az ükpapa műhelynyitásának 120 éves évfordulójára.

A Q3-as csomagja szembemegy az Abttól megszokott irányelvekkel, és inkább külsőben erős. A szürke-fekete fóliázás és az élek kiemelése mellé egy kevés teljesítmény-tuning jutott: a kétliteres dízelt 184 lóerőről szimpla vezérlésprogramozással felhúzták 210-re. Az új diffúzorral, hátsó szárnnyal, küszöbökkel és kipufogóvégekkel a TT csomagjában már több munka volt. Itt az alapból 310 lóerős kétliteres turbómotort erősítették 370 lóerőre,és kiütötték a gyári sebességlimitet.

A három ünnepi kiadás közül a lextrémebb a Transporteré lehetne, de itt sem szálltak el a lóerőhajszában. A 150 lovas kétliteres TDI itt 180 lóerős lett, kapott egy húszcolos fekete felniszettet és négy kipufogóvéget hátulra.

Mindegyik csomagból egyenként 40 darab készül, azaz összesen mindegyik évre jut egy-egy évfordulós példány.