2016.04.24. 14:23

Michelisz Norbert 146. túraautó-világbajnoki futamán állhat rajthoz. Az első magyarországi futamot a fordított rajtrácsnak köszönhetően az ötödik helyről várhatta. A Zengő Motorsport fiatalja, Ficza Ferenc a 15. pozícióból rajtolhatott.

Dráma a felvezető körön. Michelisz autójából füst száll föl, a boxutcába sem tud visszamenni. Ki kell szállnia. A motorral vagy a turbóval lehet gond. Megérkeznek a pályamunkások a tűzoltókészülékekkel, majd félretolják az autót. Az első futam tehát Norbi nélkül indulhat el.

A rajt után Bennani magabiztosan vezet, mögötte Ekblom és Catsburg. Ami viszont a hazai szurkolóknak kimondottan érdekes: Ficza Ferenc szárnyal! Esőgumival indult, egyik pillanatról a másikra már José Maria López előtt találta magát, majd megelőzte Yvan Mullert is. Már a tizedik.

A második-harmadik helyen óriási csata, Nicky Catsburg a Ladával nagyon keményet vív Frederik Ekblom Volvójával, és megelőzi. Milliméterre csak egymástól. Közben Ficza Feri a kilencedik, Tarquinire zárkózik fel. Micheliszről is jön infó: turbót kell cserélni a Hondában.

Az élen Bennani, előnye már 4,5 másodperc. Magabiztosan vezet a marokkói citroenes. Tarquini megelőzi Coronelt, majd rátámad Lópezre is. Már a hatodik helyen, miközben a zengős Ficza már nyolcadik. A negyedik Chilton is zárkózik fel Ekblom mögé.

Gabriele Tarquini megelőzi csapattársát, Hugo Valentét. Nem akadnak össze, nem bántják egymást. Tarquini tempója jó. Közben Coronel és Björk is kijön esőgumikért. Ficza mögött Filippi egyre csökkenti hátrányát.

Filippi Chevyje nagyon jól tapad, hetven kilóval könnyebb is a Hondánál, megelőzi Ferit. Ficza azonban visszatámad. Visszaelőzni egyelőre nem sikerül. Le a kalappal, fiú! Chilton megelőzi Catsburgot - a holland valahol hibázhatott, így bukta a második helyet. Tarquini utoléri Ekblomot.

Az első futamot magabiztosan nyeri Mehdi Bennani a Citroennel. Mögötte a második helyen Chilton fut be, századik versenyén. A ladás Catsburg a harmadik. Ekblom behozza a negyedikre a Volvót, Tarquini az ötödik. Ficza Ferenc bravúrosan versenyzett, a zengős Honda ott van a kilencedik helyen. Szép volt, Feri! Két pont, ő a legjobb hondás.

17.15-kor folytatás, remélhetőleg addigra sikerül összefércelni Norbi autóját is.

Kezdődik a második futam, felvezető körön a túraautósok! Norbi autóját összerakták, de a szabályok értelmében csak a végéről startolhat.

Az elején López jól jön el, Coronel és Huff egymás mellett, Norbinak a bukótérben kell fordulnia, Valente lökte meg. Huff beszúr Coronel mellé, meg is előzi a hollandot. Muller és Bennani szintén maga mögé utasítja a Chevyt.

Michelisz 14., Ficza 15. helyen az első kör végén. López vezet, Tom Coronel pedig a kilencedik helyig esett vissza. Bennani áthajtásos büntetést kap, ezzel az élmezőny versenyébe már biztosan nem szólhat bele.

Demoustier a gumifalban köt ki, jön is be a biztonsági autó. A pilótának szerencsére nincs baja. Közben Muller még megelőzi Huffot. A hondás hibázott, túltolta, szélesen fordult a versenyautó.

A safety car kicsit összerántotta a mezőnyt, a hatodik körre már elengedik a versenyzőket. Björk az ötödik helyért támadja Tarquinit. Ütköznek, kitörik az olasz hátsó kereke. Elöl Muller közeledik Lópezhez.

Michelisz Norbi keményen beszúr Valente mellé, meg is van az előzés, már pontszerző helyen a közönségkedvenc. Aztán lenyomja Ekblomot is. Közben Yvan Muller már Lópezzel harcol. Az argentinnak nem tett jót a biztonsági autós időszak.

Nagy csata Catsburg, Chilton és Coronel között, őket éri utol Norbi. Határon megy a magyar pilóta, a sikánban gyönyörűen szedi össze a megúszó Hondát. Meg is van, megelőzi a Ladát. Az elején Huff kőkeményen veri meg Mullert.

Michelisz nagyon nyomja, megcsúszik a Honda, a bukótérben azonban ismét nagyon szépen korrigál, Catsburg nem előzi vissza. A holland ladás megkapja a nyakába Bennanit, a célegyenesben el is veszti a pozícióját.

Huff áthajtásos büntetést kap, néhány körrel ezelőtt meglökte Mullert előzés közben. A harmadik helyért Tiago Monteiro és Thed Björk csatázik, egyelőre a Honda marad előrébb. Közben Norbi elmegy Coronel mellett is.

Catsburg is kap egy áthajtásost, Chilton pedig hibázik. Norbi szélesen fordul, így nem tudja kihasználni a hibát. De ott van, és támad. Huff büntetése óta López magabiztosan vezet, Muller nem tudja utolérni.

Chilton megcsúszik, Norbi már nagyon agresszíven támadja. Két köre van arra, hogy megelőzze, egyértelműen gyorsabb.

Az első helyen intik le José Maria Lópezt, a második Muller, harmadik Monteiro, negyedik Björk. Újabb dráma! Norbi bal hátsó kereke féktávon kitörik. Behozza azért a tizedik helyre, nagyot küzd a technikával. Egy fél körön múlt, de így is pontot szerez. Bravó, Norbi! Csodásan jött föl, de nem volt szerencséje. Ficza Feri 14.