Kukában végzi a legerősebb Golf

2016.04.26. 17:18

Korábban elkerülhetetlennek tűnt a Golf R400 bemutatása, két éve mutattak is egy csaknem kész tanulmányt, de a legújabb hírek szerint mégsem lesz a kompakt kategória lóerőbajnokából semmi.

A pletykák szerint az R400-as kifejlesztését a Volkswagen korábbi fejlesztési igazgatója, Heinz-Jakob Neusser támogatta, aki a TDI-botrány kapcsán kénytelen volt távozni a cégtől. Úgy hallani, a szuper-Golf fejlesztését szinte azonnal leállították, de a projekt lelke, az EA888 jelzésű kétliteres turbómotor 400 lóerős változata gyakorlatilag készen van, így ez még felbukkanhat a VW csoport más modelljeiben. Egyes források szerint az Audi használhatja az új sportmotort, amellyel túllicitálhatják a piac legerősebb sorozatgyártású, kétliteres turbómotorját, a keresztben álló motoros AMG Mercedesekben használt 381 lóerős négyhengerest.

A kérdéses AMG motor tervezését egyébként ugyanaz a Fritz Eichler vezette, akit a VW a Golf R400 motorjának kifejlesztéséhez csábított át a Mercedestől. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy milyen típusokba kerülhet a legdurvább kétliteres szériamotor, de nem lepődnénk meg rajta, ha az RS3-as Audi, esetleg a TT csúcsváltozata kapná meg.