Hurricane, az új Fiat-Chrysler motor

2016.05.10. 06:20

Úgy néz ki, a Chryslernél is engednek a divathullámnak: kétliteres, négyhengeres turbómotorra cserélnék a bevált Pentastar hathengerest. Az új motor teljesítménye állítólag 300 lóerő felett lesz, és minden, manapság korszerűnek számító műszaki megoldást felvonultat. A Hurricane motort elsősorban Chryslerekbe szánják, nem lenne meglepő, ha az Alfa Romeo egyes modelljeiben is felbukkanna.

A Hurricane motor állítólag az utolsó csavarig új, és kifejezetten arra fejlesztették, hogy a V6-os motorok takarékosabb, de nem kevésbé erős és nyomatékos alternatívája legyen. Olyannyira, hogy úgy néz ki, a Jeep Wrangler következő generációjában találkozhatunk vele elsőként, amely a jelenlegi generációnál sokkal inkább utcai használatra optimalizált járműnek ígérkezik. Később azonban a többi Chrysler modellben is felbukkanhat. Egyelőre nem biztos, hogy le is váltják vele a hathengeres szívómotorokat, hisz Észak-Amerikában a turbómotorok még mindig nem elég elfogadottak ehhez – lehet, hogy a Fordhoz hasonlóan a Chrysler is párhuzamosan kínálja majd a kétféle motort.

Biztosat egyelőre persze nem tudni, de az Alfa Romeo Giulia számára is épp most fejlesztett ki a Fiat motorfejlesztő részlege, az FPT egy új kétliteres turbómotort, amely ott 280 lóerős. Nehéz lenne elképzelni, hogy a Chrysler számára párhuzamosan fejlesztettek volna egy másik, szinte azonos paraméterekkel rendelkező négyhengerest. Valószínűbb, hogy a Chrysler-féle változat csak hangolásában, és persze a hangzatos névben különbözik az olasz kiviteltől.