Akkumulátorokat venne a Tesla

2016.05.20. 13:26

Hosszú távon önállátó lesz a Tesla Li-ion akkumulátorcellákból, legalábbis ezzel a szándékkal kezdték el a gigafactory építését a Panasonic-kal közösen. Ám amíg a saját akkumulátorgyár nem készül el, máshonnan kell beszerezni az elemi cellákat.

A Tesla a kezdetektől szabvány cellákat épített össze akkucsomaggá – hengeres 18650 méretjelzésű cellákat használnak, ugyanolyat, mint a legtöbb akkumulátoros barkácsgépben és notebookban, bár nyilván sokkal nagyobb mennyiségben – így elvileg nem lehet gond a cellák beszerzése. Ugyanakkor most a majdani konkurenciától kell vásárolni, ami nem feltételnül egyszerű. Úgy tudjuk, két cég jött szóba: az LG Chem, amely egyébként a General Motors akkucsomagjainak gyártójaként már bőven szerzett tapasztalatokat az autókban használatos cellákkal kapcsolatban. A másik cég, amely szóba jöhet ideiglenes partnerként, a Samsung SDI, amely viszont a BMW i modellekhez szállít kész akkumulátorokat.

A Gigafactory építését 2014 közepén kezdte meg a Tesla és a tervek szerint 2017-ben indulhat a cellagyártás, viszont 2020-ig tart, míg a termelést fel tudják futtatni. Ám az autógyártás addig sem lassulhat, ezért lényeges, hogy a koreai tárgyalások eredménnyel járjanak.