Visszatér a 8-as BMW?

2016.05.31. 17:51

A legfrissebb hírek szerint a BMW úgy alakítja át kétajtós kínálatát, hogy versenyképesebbé válhasson, méghozzá egyszerre két területen is. Erre utal legalábbis, hogy nemrégiben megigényelték a védjegy-hivataloknál a 850 és 860, valamint az M850 és az M8 típusjelzéseket.

Csak remélhetjük, hogy a 8-as sorozat lesz olyan vonzó, mint a Pininfarina Gran Lusso
Csak remélhetjük, hogy a 8-as sorozat lesz olyan vonzó, mint a Pininfarina Gran Lusso

Jelenleg a 6-os az egyetlen nagy BMW kupé. A nagy és nehéz jármű inkább elegáns, erős túrakocsi mint sportautó, de a legújabb hírek szerint ez hamarosan változni fog. Állítólag teljesen más autó viseli majd a 6-ossal kezdődő típusjelzéseket a következő generációban, egy sokkal könnyedebb, kisebb modell, amely a Porsche 911, az Audi R8 és a Jaguar F-Type ellenfele lehet. Ezzel régi adósságát törlesztené a cég, amely évtizedek óta nem kínált dedikált sportkocsit, csak polgári modelljeinek erős kiviteleit, amilyen az M3-as vagy az M4-es.

Ugyanakkor valószínű, hogy a luxuskupék piacát sem adják át a konkurenciának: a mostani hatos helyére a 8-as sorozat érkezhet. Ebbe várhatóan nyolc és tizenkét hengeres motorok kerülnek majd – erre utal legalábbis a lefoglalt 850 és 860 jelzés – és nagyobb méreteivel méltó ellenfele lehet a Mercedes S osztály kupé változatának. Valószínűleg ezen alapul majd a következő négyajtós Gran Coupé is, amely szintén legalább egy számmal nagyobb lehet a jelenlegi 6-os Gran Coupénál.

Ezek persze a legmerészebb spekulációk szerint is középtávú tervek, hisz a BMW egyelőre láthatóan a kisebb, fronthajtású 1-es és 2-es modellcsalád bevezetésével, illetve a meglevő paletta frissen tartásával van elfoglalva. Így az új 6-os és 8-as sorozat az évtized vége előtt aligha valósulhat meg.