30%-kal kisebb fogyasztás? Lehetséges!

2016.06.01. 17:41

Mindenki találkozott már ilyesmi üzenetekkel, amik fogyasztáscsökkentő eszközöket, folyadékokat hirdetnek, rendszerint kétes eredménnyel. Pedig tényleg lehetséges!

Csak épp kell hozzá egy kamion meg egy csomó nagy műanyag takaróelem. A Volvo Trucks ezzel a módszerrel ért el 30%-os fogyasztáscsökkenést egy FH420-as vonatóval és a hozzá tartozó pótkocsival. Mint a fotókon is látszik, gyakorlatilag minden rést letakartak, sőt még a tükröket is kamerákat tartalmazó csápokra cserélték le.

A sajtóanyag szerint a következő módosításokat hajtották végre a járművön:

– A teherautó és a vontató aerodinamikájának optimalizálása.

– A légellenállás csökkentése érdekében a hagyományos visszapillantó tükrök cseréje kamerákra, amelyek jobb látószöget, és ezzel nagyobb biztonságot biztosítanak.

– Az aerodinamikai szempontból optimalizált oldalsó alváztakaró elemek lefedik a vontató hátsó kerekeit és a pótkocsi kerekeit.

– Az áramvonalas kialakítású légterelők következtében a pótkocsi hosszabbá vált, emellett a légterelők a légellenállást is csökkentik.

– Optimalizált légáramlás a motor hűtőrendszere számára

– Minimálisra csökkent a légellenállása a vontató elülső részén, a kerékjáratokban és a fellépőknél.

A végcél a fogyasztás 50%-os csökkentése. A jármű neve Volvo Concept Truck, ez is mutatja, hogy ebben a formában nem lehet megvásárolni a terméket. Ám a 2011 óta tartó fejlesztésből állítólag már most is sok minden átszivárgott a szériagyártású Volvókba, feltehetőleg légterelők és egyéb burkolati elemek formájában.