Blackbird, az autók kaméleonja

2016.06.27. 17:32

Ma már majdnem minden helyettesíthető a képernyőn számítógép generálta grafikával, az egyetlen, egyelőre nem tökéletesen megoldható probléma a valósághű mozgások előállítása. Ennek megoldására fejlesztette ki egy reklámfilmeket készítő cég a Blackbird fantázianevű járművet, amely a képernyőn bármivé átváltozhat.

Korábban, ha egy autó nem állt rendelkezésre, más típusú, különlegesen felkészített autókkal készítették el a felvételeket, majd utólag cserélték le a karosszériát valami mással számítógépes grafika segítségével. Ám nem egyszer gondot okozott, hogy megfelelő hosszúságú és szélességű, menet közben hasonlóan viselkedő autókat szerezzenek be, mondjuk egy még be sem mutatott modell reklámfilmjéhez. Ezért hozta létre a The Mill a Blackbird elnevezésű járművet, amelynek 1,2 méterrel változtatható a hossza és tíz centivel a szélessége egyetlen gombnyomásra. Ráadásul 360 fokos kamerarendszerrel és lézerszkennerrel maga is rögzíti a környezetét, ezzel az információval is segítve később a 3D modellezés folyamatát. Emellett az elektromos jármű motorjai is úgy programozhatók, hogy tökéletesen utánozzák a filmben szereplő jármű hajtásláncának karakterét.

A Blackbird egy kicsit olyan, mint a Darth Vadert játszó színész: hiába kapta meg a világ legismertebb filmes szerepét, sem az arcát, sem a hangját nem ismerjük. A The Mill szuperjárgánya ugyanígy adja a mozgását más autóknak, miközben a filmkészítőkön kívül nem sokan tudnak majd a létezéséről sem.