Fillérekért árvereztek szovjet autókat a finnek

2016.07.17. 16:32

Migránsok által elhagyott régi szovjet autókból rendeztek árverést Finnországban. Az élénk érdeklődést keltő szokatlan aukció 19 ezer euró bevételt hozott az Északi-sarkkörön túl fekvő Salla határközeli város önkormányzatának.

A sallai vámhivatal 129 elhagyott autót bocsátott árverésre, főleg az 1970-80-as évekből származó rozsdásodó szovjet gyártmányokhoz, Ladákhoz és Volgákhoz lehetett hozzájutni szinte fillérekért. A leütési árak 1 eurótól néhány száz euróig terjedtek, a legdrágábban egy ritka Volga 3010-es kelt el, melyet maga a sallai önkormányzat vásárolt meg 1200 euróért. A klasszikus szovjet autók esetében az árak 120 eurónál kezdődtek, újabb, az 1990-es évekből származó orosz autók már néhány euróért kaphatók voltak. 

Asko Viitanen aukciószervező szerint az elárverezett autók zömét 30-40 évvel ezelőtt Finnországban helyezték üzembe, onnan kerültek Oroszországba a Szovjetunió felbomlása után, és most a menekülthullámmal vissza Finnországba. A veszélyes balkáni útvonal helyett a távolabbi, de biztonságosabb északi útvonalat választó menekültek eleinte biciklivel keltek át az orosz-finn határon, de tavaly decemberben Finnország betiltotta a kerékpáros határátlépést, ezért a menekültek kezdték felvásárolni az olcsó szovjet autókat.