Olaszország megbírságolta a VW-t

2016.08.09. 16:27

Ötmillió eurót kell fizetnie a Volkswagennek az olasz trösztellenes ügynökség döntése alapján. Ez ugyan eltörpül az Észak-Amerikában kifizetendő 14,7 milliárd dollárhoz képest, viszont fontos gesztus: azt jelzi, hogy Olaszország sem hagyja szó nélkül, hogy az autógyár a méréseket átverő szoftverrel adta el az autóit.

Az indoklás szerint a bírság azért jár, mert a VW megtévesztette vásárlóit, azzal, hogy szándékosan palástolta autói valós károsanyag-kibocsátási értékeit. Érdekes fejlemény, hogy a Volkswagen bíróságon támadja meg a döntést, annak ellenére, hogy a csalószoftver létezése már többszörösen bizonyított tény, és működése jól ismert. A német gyártó olasz képviselete szerint eddig is mindenben maximális mértékben együttműködtek a hatóságokkal, de meggyőződésük, hogy az olasz trösztellenes ügynökség döntése ellen megalapozottan fellebbezhetnek.

Ezzel együtt Olaszországban biztosan nem veszít sokat a Volkswagen, legalábbis az Egyesült Államokban felmerülő félelmetes költségekhez, vagy a dél-koreai hatóságok eladásokat ellehetetlenítő intézkedéseihez képest.