Ez ma a legdrágább amerikai autó

2016.08.21. 14:35

Carroll Shelby már több mint négy éve nincs köztünk, de munkássága vitathatatlanul halhatatlanná tette. A Shelby Cobra például rendre az autós tematikájú árverések egyik slágere, elképesztő összegeket képesek érte kicsengetni a tehetős gyűjtők. Korábban is birtokolta már Cobra a legdrágább amerikai autó címét, azonban egy Ford GT40 letaszította erről a trónról. Most újra változott a helyzet.

Idén júliusban derült ki, hogy a legelső példányt, a CSX2000-et elárverezik. Ezt a napokban meg is tették, és megszületett az új rekord. 13,75 millió dollárt fizetett ki érte valaki. Maga az autó ára 12,5 millió dollár volt, erre jöttek még rá az aukcióval kapcsolatos egyéb költségek. Forintra átszámolva összesen mintegy 3,8 milliárdba került tehát a különleges Shelby Cobra.

Az autóról egyébként az a legenda járja, hogy rögtön az első évben sokszor átfestették. Méghozzá azért, mert államról államra hordták kiállítani, és így igyekeztek elhitetni, hogy már több tucatnyi példányt legyártottak belőle. Végül kék maradt, és a jó állapotát meg is óvták, soha nem szorult felújításra.

A 870 kilós súlyt a beépített Ford Windsor V8-as könnyedén mozgatta. A 4,3 literes motorral 4,2 másodperc alatt tudta teljesíteni a 0-100 km/h-s sprintet, végsebessége pedig 246 km/h volt. A hatvanas években ezek a számok igazán ámulatba ejtőek voltak, sőt azért még ma is meggyőzőnek mondhatók.