2016.08.28. 06:58

A kategória legnagyobb üzemanyagtankját kapják meg a Ford F-sorozat Super Duty teherautói. A 48 gallonos, vagyis 182 literes tartály megtankolása nem kevés pénzt és időt vesz igénybe, de legalább elég jó hatótávot biztosít.

Hogy ezt a számot kicsit perspektívába helyezzük, elmondhatjuk, hogy több mint három és fél keg-hordónak, vagy egy rendesebb méretű szemeteskukának felel meg az űrtartalom. A benzines modelleknél szériatartozék a hatalmas tank, míg a dízeleknél rendelni lehet. Amerikai árakkal kalkulálva a benzinesek közel harmincezer forintnyi dollárért tölthetik tele, a dízelesek valamivel drágábban. A magyarországi átlaggal számolva ennek nagyjából a duplájába kerülne egy teletank.

Az, hogy ezzel a jelentős mennyiségű üzemanyaggal mekkora távolságot lehet megtenni, persze nagyban függ attól is, hogy milyen motorral szerelik a pickupokat. Az ígéretek szerint a 6,7 literes turbódízel akár ezer mérföldet (1600 kilométert) is elmegy egyetlen tankkal, ami 11 literes fogyasztást feltételezne. Munka közben, a kategóriára jellemző használat mellett ez alighanem literekkel több lenne.

Hogy a kilométereket és litereket a térképen is elhelyezzük, a megadott hatótávval háromszor bőven megtehetnénk a Sopron és Sátoraljaújhely közötti utat. Ennyi üzemanyagból mellesleg egy tízéves esztergomi Suzuki Swift, vagy egy itthon oly népszerű 1,9 TDI-vel szerelt VW-konszernes autó közel háromezer kilométert gurulna el.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.