Dobja a gáztubinás villanyhajtást a kamionok Teslája

2016.09.03. 13:44

A Nikola lehet a kamionok Teslája?írtuk májusban a Nikola Motor Company tervezett kamionjáról. Négy hónapja volt, de azóta nagyot fordult a világ az amerikai vállalattal, amely marad a zéró károsanyagkibocsátás mellett, csak az eszközöket látja másként: kétezer lóerős, gázturbinás villanyhibrid helyett jön a hidrogén-elektromos-hajtás.

A jelenleg még kis start-up cégként kezelendő Nikola Motor Company minden jel szerint a Tesla útját követné. A semmiből előtűnt vállalat nem csak nevében, de eddig látott dizájnterveiben is nagy rokonságot mutat a Teslával, csak amíg Elon Musk cége az autóiparban igyekszik betörni, addig ők a nyergesvontatók piacát kavarnák meg. Ennek eszköze a Nikola One néven ígért kamion volna, amiről egy ideje már nem csak látványtervek keringenek, de 1500 dollár ellenében május óta fel lehet iratkozni az előjegyzésbe is. Az üzlet pedig beindult, az elmúlt négy hónapban hétezer előjegyzést kaptak, ezért is érdekes, ilyen előrehaladott állapotban miért húznak meg egy drasztikus váltást.

A Nikola már ki is adta a megváltozott paramétereket. Eszerint az 1900 kilométeres hatótávolság szinte ugyanannyi marad, csak villany helyett ezt 11,7 literes 100 kilométerenkénti hidrogénfogyasztással oldaná meg a csőrös. A reménybeli ügyfelek ezzel még valószínű megbékélnek, az üzemi költségek nagyjából azonosak, a jelenlegi amerikai hidrogéntöltő-lefedettség azonban még a villanykutakénál is messze gyérebb. A Nikola ezért azt ígéri, 2020-ra, azaz mire a One gyártása beindul, 50 töltőállomást épít az Államokban ügyfelei számára. Ilyen brutális hatótávolság mellett ez talán elég, ráadásul azt mondják, kizárólag napelemek által termelt energiával, elektrolízissel előállított hidrogént forgalmaznának.

Meglátjuk, sikerül e a Nikolának az, ami talán sikerül majd a Teslának: a semmiből betörni a nagypályára. Bár amíg a Tesla a jelek szerint megteheti, hogy hónapról hónapra tologatja a Model 3 érkezésének céldátumát a lakossági előjegyzőknek, a Nikolának nem biztos, hogy ilyen szerencséje lesz, ha a fuvarozócégekkel teszi ugyanezt.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.