A mentőt is elengedi a Google autója

2016.09.10. 10:57

Amikor egy átlagos hétköznapon beülünk az autónkba, elmegyünk a munkahelyünkre, aztán a műszak végén hazavezetünk, jó eséllyel bele sem gondolunk, hogy mennyire összetett dolog a közlekedés. Nem elég csupán a kezelőszerveket megfelelően működtetni, a forgalomban ezernyi apróságra kell odafigyelnünk, amelyek az évek során észrevétlen beidegződéssé válnak. Ha viszont önvezető autók fejlesztéséről beszélünk, ezeket a dolgokat mind-mind meg kell tanítani nekik.

A Google most újabb mérföldkőhöz érkezett az autonóm gépek terén. Ez pedig nem más, mint a megkülönböztető jelzést használó járművek felismerése. Eddig az önvezető autók kapcsán nem is igazán volt szó erről a kérdésről, pedig igazán fontos, hogy egy rosszulléthez vagy balesethez igyekvő mentőnek, lakástüzet vagy gázszivárgást elhárító tűzoltónak ne jelentsen akadályt az önállóan közlekedő személyautó.

A rendszer lényege, hogy egy külön szenzor érzékeli a kéklámpások villogóját – ha minden igaz, ezeket nem is keveri össze más villogó fénnyel, így például egy egyszerű fénykürttel. Ha pedig észlelte a közeledő mentőt, rendőrt vagy tűzoltót, az autó magától megteszi a megfelelő lépést – az esetek többségében félrehúzódik és megáll.

A Google azt egyelőre nem árulta el, hogy prototípusaikban használják-e már ezt a szolgáltatást, de érdekes kérdés lehet az is, hogy az automatika megfelelően meg tudja-e választani például a lehúzódás irányát. A másik fontos szempont pedig, hogy képes-e felmérni, hogy a kék villogó közeledik, távolodik, vagy egy helyben áll. A pozicionálásban talán GPS segíthet.

Egyáltalán nem elhanyagolható az sem, hogy a hús-vér sofőrök sem mindig tudnak megfelelően reagálni egy szirénázó mentőautó megjelenésére. Pedig a megfelelő reakcióval sokat segíthetünk egy-egy vészhelyzet kezelésében. Végül egy kis ízelítő abból, hogy mennyire nem könnyű ez a munka: