Hárommilliós extra lesz a Volvo robotpilótája

2016.10.03. 14:02

A svéd gyártó kész rendszerrel szeretne előállni, amely lehetővé teszi, hogy nyugodtan elengedjük a kormányt, és mással foglalkozzunk, ne a vezetéssel. A tesztelést már meg is kezdték, de a cég első embere, Hakan Samuelson csak most beszélt róla, hogy mik a terveik azután, ha üzembiztossá válik a robotpilótájuk.

A vezérigazgató azt mondja, olyan funkciónak szánják a robotpilótát, amely még tovább erősíti autóik prémium-jellegét. Egyelőre azt tervezik, hogy az önvezető funkciót feláras extraként kínálják majd, méghozzá valahol a 10 ezer dolláros ársávban, ami napi árfolyamon számolva 2,7 millió forint körüli összeg lenne. Hogy végül mennyibe kerül majd, mire elkészül – ami a Volvo tervei szerint még úgy öt év – azt persze nem tudni, de nyilvánvaló, hogy a Volvo hamar viszont szeretné látni a befektetését.

Bár a robotpilóta már működik, és a nyilvános tesztprogram, a Drive Me is megkezdődött a Göteborg környéki utakon, a késztől a gyáriak szerint is messze van. A tervek szerint később Londonban, és több kínai nagyvárosban is megkezdik a tesztelést valódi forgalomban, de nyilván nem véletlen, hogy ilyen hosszú fejlesztési időszakot szánnak a rendszer tökéletesítésére, hisz bolondbiztosnak kell lennie. Annál is inkább, mert a Volvo azt mondja, teljes felelősséget vállal a rendszer okozta balesetekért, azaz ha nem akarnak végül hatalmas összeget veszteni, akkor ilyen nemigen fordulhat elő.